Badanie IMMUNOdiagDIETA – 280 alergenów IgG/IgG4

Badanie IMMUNOdiagDIETA – 280 alergenów IgG

Dowiedz się:

  • Na czym polega badanie IMMUNOdiagDIETA 280
  • Jakie produkty badamy w teście IMMUNOdiagDIETA 280
  • Dla kogo przeznaczone jest badanie IMMUNOdiagDIETA 280
  • Co zyskasz dzięki wykonaniu testu IMMUNOdiagDIETA 280
  • Gdzie wykonać test IMMUNOdiagDIETA 280
  • Jakie są przeciwwskazania do przeprowadzenia testu IMMUNOdiagDIETA 280

Na czym polega badanie IMMUNOdiagDIETA 280 IgG?

  • IMMUNOdiagDIETA 280 IgG to badanie krwi, którego celem jest wykrycie nietolerancji pokarmowych IgG zależnych. W przebiegu nietolerancji produkcja przeciwciał IgG specyficznych dla poszczególnych alergenów pokarmowych się zwiększa – badanie IMMUNOdiagDIETA pozwala natomiast na dokładny pomiar poziomu tych przeciwciał we krwi pacjenta.
  • Test IMMUNOdiagDIETA 280 IgG umożliwia wykrycie nietolerancji 280 produktów pokarmowych z takich grup jak nabiał, mięso, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, zboża, orzechy czy nasiona.
  • Wynik badania IMMUNOdiagDIETA obejmuje ilościowe oznaczenie przeciwciał (jest ono przedstawione także w formie graficznej) wraz z odpowiednim komentarzem specjalisty i indywidualnymi zaleceniami żywieniowymi dla pacjenta.
  • Wszystkie wyniki ilościowe przypisywane są do skali RAST/EAST (od 0 do 6) – rezultat w klasie 0 oznacza brak nietolerancji, wynik w klasie od 1 do 3 świadczy o braku symptomów lub słabo wyrażonych objawach nietolerancji, wynik w klasie od 4 do 6 natomiast wiąże się z występowaniem objawów IgG zależnej nietolerancji danego pokarmu.
  • Wykonanie testu IMMUNOdiagDIETA jest więc świetną metodą na spersonalizowanie własnego sposobu odżywiania – świadomość nietolerancji pozwoli na wdrożenie odpowiednich działań, tak aby wyeliminować dokuczliwe objawy oraz znacznie poprawić swoje samopoczucie i stan zdrowia.

Jakie produkty spożywcze badamy w ramach testu IMMUNOdiagDIETA 280 IgG?

W ramach pakietu IMMUNOdiagDIETA 280 IgG wykrywane są nietolerancje następujących produktów spożywczych:

ALERGENY ALERGENY CD. ALERGENY CD.
Biała fasola Białko jaja kurzego Boczniak
Boćwina Borowik Bób
Brukiew Brukselka Brusznica
Brzoskwinia Burak Candida Albicans
Cebula Chmiel Chrzan
Cukier trzcinowy Cukinia Curry w proszku
Cykoria Cynamon Cytryna
Czarna herbata Czarna porzeczka Czarne oliwki
Czerwona fasola Czerwona kapusta Czosnek
Daktyl Dorsz Drożdże
Drożdże piwowarskie Dynia Dzik
Dziki ryż Endywia Europejski sum
Fasola mung Fenkuł Figa
Gałka muszkatołowa Gęsina Gliadyna
Glutaminian Gluten Gładzica
Gorczyca Gotowana cielęcina Goździk
Granaty Grejpfrut Groch
Groch włoski Gruszka Gryka
Grzyb, typ Shitake Guma guar Guma karobowa (E410)
Guma ksantanowa Halibut Herbata Rooibos
Homar Imbir Jabłko
Jagnięcina Jagoda Jajko kurze
Jarmuż Jeleń Jeżyna
Jęczmień Jogurt Kakao
Kalarepa Kałamarnica Kapusta
Kapusta chińska Kapusta pekińska Kapusta włoska
Karagen Karczoch Kardamon
Karmazyn Karp Kasztan jadalny
Kawa Kawior Kazeina
Kiszona kapusta Kiwi Kminek
Komosa Konina Koper
Kozie mleko Krab kieszeniec Krewetka
Krewetka tygrysia Królik Kukurydza
Kurczak Kurkuma Langusta
Liczi Limonka Lipowa herbata
Liść laurowy Lukrecja Łosoś
Łupacz Majeranek Mak
Makrela Malina Małż
Mandarynka Mango Marakuja
Marchew Melon Miecznik
Mięso indycze Mięso kacze Mięso wieprzowe
Mięso wołowe Mięta pieprzowa Migdał
Mintaj Miód Mirabelka
Mleko bawole Mleko nieprzegotowane Mleko sojowe
Mleko, gotowane Mniszek pospolity Morela
Morszczuk Mozzarella (mleko krowie) Mozzarella, bawół
Nasiona dyni Nasiona kolendry Nasiona rzepaku
Nasiona słonecznika Nektarynka Niebieski ser
Ocet winny Ogórek Okoń
Omułki Oregano Orkisz
Orzech brazylijski Orzech kokosowy Orzech laskowy
Orzech pekan Orzech włoski Orzechy arachidowe
Orzechy nerkowca Orzeszki piniowe Ostra papryczka
Ostra papryka w proszku Ostryga Ośmiornica
Otręby kukurydziane Owcze mleko Owies
Owoce dzikiej róży Papaja Papryczka chili
Papryka Parmezan Pasternak
Pektyna Pędy bambusa Pieczarki
Pieprz biały Pieprz cayenne Pieprz czarny
Pieprznik (kurki) Pietruszka Pistacja
Pokrzywa Pomarańcza Pomelo
Pomidor Por Porzeczka
Proso Przegrzebek Pstrąg tęczowy
Pszenica Pszenica durum (K.manna) Rabarbar
Rak Rodzynek Roszponka
Rozmaryn Rukola Rumianek napar
Ryż Ryż gotowany Ryż, czerwony
Rzeżucha Rzodkiewka Sałata
Sałata lodowa Sardynka Sarna
Seler Ser Gouda Ser topiony
Ser typu cheddar Ser z koziego mleka Ser z owczego mleka
Serwatka krowia Sery typu Camenbert Sezam
Siemię lniane Słodka Bazylia Słodki ziemniak
Słód Soczewica Soja
Sok z rokitnika Sola Struś
Surowy kalafior Syrop klonowy Szałwia
Szczupak Szczypiorek Szparagi
Szpinak Śledź Ślimak
Śliwka Śmietana Tapioka
Tilapia Tofu Trawa cytrynowa
Truskawka Tuńczyk Turbot
Twarożek Tymianek Wanilia
Wanilina Werbena Węgorz
Wino białe Wino czerwone Winogrono
Wiśnia Zając Ziele angielskie
Zielona fasola (fr.-ka) Zielona herbata Zielona oliwka
Zielone kiełki brokuła Zielony pieprz Ziemniak
Żelatyna Żółtko z kurzego jajka Żurawina
Żyto

Dla kogo przeznaczone jest badanie IMMUNOdiagDIETA 280 IgG?

Wykonanie testu IMMUNOdiagDIETA jest szczególnie zalecane w przypadku:

  • występowania takich dolegliwości jak biegunki, wzdęcia, wymioty, bóle brzucha, osłabienie organizmu, bóle mięśni i stawów, przewlekłe zmęczenie, trądzik i inne zmiany skórne czy  zaburzenia widzenia,
  • utrzymującej się otyłości (pomimo diety niskokalorycznej i ćwiczeń fizycznych),
  • wątpliwości diagnostycznych – test jest bardzo przydatny w różnicowaniu nietolerancji i alergii pokarmowych,
  • potrzeby oceny działań podjętych po wykryciu nietolerancji – poprzez ponowny pomiar przeciwciał IgG we krwi i porównanie wyników obu testów,
  • chęci personalizacji własnego sposobu odżywiania, tak aby był on jak najkorzystniejszy dla organizmu.

IMMUNOdiagDIETA 280 IgG – co zyskasz dzięki wykonaniu testu?

Dzięki badaniu IMMUNOdiagDIETA:

  • możliwe jest podjęcie działań, które wyeliminują lub spowodują osłabienie danej nietolerancji pokarmowej,
  • wyeliminowanie dokuczliwych objawów poprawi Twoje samopoczucie, stan zdrowia i jakość życia,
  • unikniesz w przyszłości groźnych powikłań, takich jak nadmierna masa ciała, cukrzyca, niedokrwistość czy uszkodzenie wątroby,
  • będziesz mógł ocenić efekty działań wdrożonych po zdiagnozowaniu nietolerancji pokarmowej.

Gdzie wykonać test IMMUNOdiagDIETA 280 IgG?

  • Aby przeprowadzić test IMMUNOdiagDIETA, konieczne jest pobranie od pacjenta niewielkiej ilości krwi, która następnie analizowana jest w wyspecjalizowanym laboratorium.
  • Pobranie krwi odbywa się w punktach pobrań zlokalizowanych w całej Polsce – pacjent wybiera dowolny, najdogodniejszy dla siebie punkt pobrań. Do poboru krwi pacjent nie musi przygotowywać się w żaden sposób (nie trzeba być na czczo).

W jakich przypadkach wykonanie testu IMMUNOdiagDIETA 280 IgG nie jest zalecane?

  • Wykonanie testu IMMUNOdiagDIETA 280 IgG nie jest wskazane w przypadku dzieci poniżej 1-go roku życia. Konsultacja lekarska przed zrobieniem badania jest natomiast zalecana pacjentom z zaburzeniami poziomu immunoglobulin i chorobami autoimmunologicznymi, a także osobom, które poddawane są leczeniu immunosupresyjnemu.